Bibliotheek - Opname

In het menu bovenin vind je het menu-item Bibliotheek.

Onder Bibliotheek vallen verschillende menu-items waaronder het menu-item Opname.

LET OP! Je kunt deze module alleen gebruiken als deze module aan jouw licentie is toegevoegd.

LET OP! Dit menu-item is enkel beschikbaar wanneer je hiertoe rechten hebt gekregen. 

Bij Opname kunnen standaard opnameformulieren worden toegevoegd. Als je veel dezelfde opnames uitvoert of een gestandaardiseerd formulier hebt, dan is het handig deze opnameformulieren op te slaan in de Bibliotheek. Jij en jouw collega's kunnen deze opnameformulieren met een simpele druk op de knop toevoegen aan een project zonder keer op keer een opnameformulier te moeten opmaken. 

Indien je voor het eerst in het menu-item Opname bent, dan zal deze pagina deels leeg zijn. Er moet eerst een opnameformulier toegevoegd worden. Zijn er eenmaal toegevoegde opnameformulieren, dan zijn deze bestanden op- of aflopend te filteren op alfabet = Titel van de informatietekst.

Zijn er in verloop van tijd veel opnameformulieren in jouw account geüpload? Dan is het ook mogelijk om te zoeken op titel van het opnameformulier middels de zoekfunctie rechtsboven.

Het aantal regels opnameformulieren zichtbaar op een pagina is in te stellen rechtsonder op de pagina. 

In dit artikel


Opnameformulier toevoegen

Een opnameformulier(en) in de bibliotheek toevoegen kan door naar de pagina Bibliotheek - Opname te gaan.

LET OP! Je kunt deze module alleen gebruiken als deze module aan jouw licentie is toegevoegd.

LET OP! Opnameformulier(en) toevoegen is alleen mogelijk als je hiertoe rechten hebt gekregen.

1
Klik op de knop + Toevoegen.
2
Vul de benodigde formulier gegevens in.

Kies een Titel voor het opnameformulier. En geef waar gewenste bepaalde Tags toe. Tags, ook wel steekwoorden. De zoekfunctie binnen Cobee kan eenvoudiger opnameformulieren vinden met de juiste tags.

Bepaal vervolgens of het opnameformulier door de bewoner ingevuld mag worden. Wanneer je ervoor kiest dat de bewoner zelf het formulier mag invullen, wordt het opnameformulier getoond in de app onder het app icoontje Formulieren. 

LET OP! Het icoontje Formulieren wordt alleen getoond in de app op je smartphone of tablet. Niet op de desktop versie. 

3
Bovenstaande gegevens ingevuld? Klik op Opslaan en volgende.
4
Je kunt nu het opnameformulier gaan samenstellen. Het opnameformulier kan bestaan uit meerdere Secties. In deze secties kunnen Formulier elementen worden geplaatst.  
Standaard staat er een sectie in het formulier. Deze sectie kent de titel Nieuwe sectie. Klik op Nieuwe sectie en wijzig de titel van deze sectie naar een gewenste titel en klik op Opslaan.  
Selecteer en sleep nu Formulier elementen in een van de secties in het opnameformulier. Er zijn verschillende typen formulier elementen: 

- Formulier element Toelichting:   

Het formulier element Toelichting is te gebruiken om een introductie, uitleg of omschrijving te schrijven over het opnameformulier in het algemeen, een sectie van het opnameformulier of specifiek een vraag.

Om de tekst op te maken kun je de opmaakbalk gebruiken.

Afbeelding in het formulier element Toelichting voegen:

In de opmaakbalk is het aan de linkerkant weergegeven icoontje opgenomen. Hiermee kun je afbeeldingen toevoegen aan het formulier element. Selecteer een afbeelding uit de Media of upload een nieuwe afbeelding. Bewerk de afbeelding naar wens door op de afbeelding te gaan staan.

Media in het formulier element Toelichting toevoegen:

In de opmaakbalk is het icoontje opgenomen zoals links weergegeven. Hiermee kun je video's toevoegen aan het formulier element. Plaats een video van Youtube in jouw informatietekst door alleen de URL van de video te kopiëren in het veld Bron. Via een video kun je bewoners bijvoorbeeld laten zien hoe het opnameformulier ingevuld moet worden, hoe een bepaalde vraag ingevuld moet worden of op welke manier een foto genomen moet worden. 

Klik op Opslaan om de invulling van dit formulier element op te slaan. 

- Formulier element  Datum:

           

    

Het formulier element  Datum is te gebruiken om een datum in te laten voeren. Bijvoorbeeld de opname datum. In de app wordt een kalender getoond. Dit formulier element kan alleen beantwoord worden door invoer van een datum te selecteren in een kalender. 

Geef het formulier element Datum een Label = omschrijving of vraag voor dit formulier element.

Bepaal vervolgens of dat dit formulier element een Verplicht in te vullen veld is. 

Klik op  Opslaan om de invulling van dit formulier element op te slaan. 

- Formulier element  Tijd:

    

  

Het formulier element  Tijd is te gebruiken om een tijd in te laten voeren. Bijvoorbeeld de tijd van het doen van de opname of het tijdstip vanaf welk moment de werkzaamheden in de woning mogen plaatsvinden. In de app wordt een tijdsklok getoond. Dit formulier element kan alleen beantwoord worden door invoer van een tijd. 

Geef het formulier element Tijd een  Label = omschrijving of vraag voor dit formulier element.

Bepaal vervolgens of dat dit formulier element een  Verplicht in te vullen veld is. 

Klik op  Opslaan om de invulling van dit formulier element op te slaan. 

- Formulier element  Tekstvak:

    

    

Het formulier element  Tekstvak kan gebruikt worden als het antwoord langer mag of moet zijn dan een woord of aantal. Een tekstvak geeft de bewoner de mogelijkheid een langer antwoord te geven. 

Geef het formulier element Tekstvak een  Label = omschrijving of vraag voor dit formulier element.

Definieer waar gewenst een  Placeholder. Een placeholder is een voorbeeld invulling = voorbeeld antwoord voor deze vraag. De placeholder wordt in de app het tekstvak weergegeven.  

Bepaal waar gewenst een Maximale lengte = aantal tekens dat gebruikt mag worden in het tekstvak. 

Waar gewenst kan er een ook  Standaardwaarde worden gedefinieerd. Deze standaardwaarde staat in de app als standaard ingevuld in het invulveld. De standaardwaarde is bij invulling van het opnameformulier uiteraard te overschrijven.  

Bepaal of dat dit formulier element een  Verplicht in te vullen veld is. 

Klik op  Opslaan om de invulling van dit formulier element op te slaan.            

- Formulier element  Foto:

     

    

Het formulier element  Foto is te gebruiken om een foto te kunnen ontvangen van een bepaalde ruimte, een bepaald onderdeel of oppervlakte. Tijdens de opname kan er een foto worden gemaakt en kunnen er op de foto markeringen = onderdelen pinnen worden aangebracht. 

Geef het formulier element Foto een  Label = omschrijving of vraag voor dit formulier element.

Op de foto kunnen markeringen = onderdelen pinnen worden aangebracht. Mogen er markeringen op de foto worden aangebracht? Selecteer dan  Onderdelen pinnen.

Wanneer er op de foto onderdelen gepind mogen worden, dienen  Opties = de voorgedefinieerde te pinnen onderdelen te worden omschreven. Te pinnen onderdelen kunnen worden toegevoegd door + Optie toevoegen. 

Bepaal of dat dit formulier element een  Verplicht in te vullen veld is.   

Selecteer vervolgens of dat het voor de bewoner  Toegestaan moet kunnen zijn om een opmerking bij de foto te kunnen plaatsen.

Klik op  Opslaan om de invulling van dit formulier element op te slaan. 

- Formulier element  Tekstveld:

    

       

Het formulier element  Tekstveld kan gebruikt worden als het antwoord mag of moet bestaan uit een woord of aantal of korte zin.  

Geef het formulier element Tekstveld een  Label = omschrijving of vraag voor dit formulier element.

Definieer waar gewenst een  Placeholder. Een placeholder is een voorbeeld invulling = voorbeeld antwoord voor deze vraag. De placeholder wordt in de app het tekstveld weergegeven. 

Waar gewenst kan er een ook  Standaardwaarde worden gedefinieerd. Deze standaardwaarde staat in de app als standaard ingevuld in het invulveld. De standaardwaarde is bij invulling van het opnameformulier uiteraard te overschrijven. Een standaardwaarde kan handig zijn als bijvoorbeeld het jaartal van de ketel bevestigd moet worden, maar je van de meeste woningen weet dat de ketel in x jaartal is geplaatst. De standaardwaarde vul je dan in op het x jaartal. Voor de snelheid van invulling van het opnameformulier hoeft deze waarde alleen maar gecontroleerd te worden en kan daarna de volgende vraag worden ingevuld. 

Bepaal of dat dit formulier element een  Verplicht in te vullen veld is. 

Klik op  Opslaan om de invulling van dit formulier element op te slaan. 

- Formulier element  Selectie:

   

    

Het formulier element  Selectie is te gebruiken om de de bewoner een keuze te laten maken uit voorgedefinieerde antwoorden. 

Geef het formulier element Selectie een  Label = omschrijving of vraag voor dit formulier element.

Bepaal via welk Type selectie de vraag in het opnameformulier beantwoord mag worden. Via de selecties Radio en Dropdown kan een van de voorgedefinieerde antwoorden worden gekozen. Via de selectie Checkbox kunnen er meerdere voorgedefinieerde antwoorden worden geselecteerd. 

En bepaal vervolgens welke Opties = voorgedefinieerde antwoorden horen bij dit formulier element. De antwoorden kunnen worden toegevoegd door + Optie toevoegen

Bepaal de volgorde van de antwoorden door gebruik te maken van de ^ knoppen. 

Bepaal of dat dit formulier element een  Verplicht in te vullen veld is. 

Klik op  Opslaan om de invulling van dit formulier element op te slaan. 

- Formulier element  Nummer:

   

    

Het formulier element  Nummer is te gebruiken als het antwoord op deze vraag in het opnameformulier alleen beantwoord mag worden met cijfers. Bijvoorbeeld een maatvoering. 

Geef het formulier element Nummer een  Label = omschrijving of vraag voor dit formulier element.

Definieer waar gewenst een Placeholder. Een placeholder is een voorbeeld invulling = voorbeeld antwoord voor deze vraag. De placeholder wordt in de app het invulvak weergegeven. 

Bij nummering kan een Minimale waarde en/of een Maximale waarde worden bepaald. In de app wordt getoond binnen welke waarden een getal ingevuld mag worden. 

Waar gewenst kan er een ook Standaardwaarde worden gedefinieerd. Deze standaardwaarde staat in de app als standaard ingevuld in het invulveld. De standaardwaarde is bij invulling van het opnameformulier uiteraard te overschrijven. Een standaardwaarde kan handig zijn als er een maatvoering van een kozijn bevestigd moet worden, maar je van de meeste woningen weet dat het kozijn bij 100 cm breed is. De standaardwaarde vul je dan in op 100 cm. Voor de snelheid van invulling van het opnameformulier hoeft deze waarde alleen maar gecontroleerd te worden en kan daarna de volgende vraag worden ingevuld. 

Bepaal of dat dit formulier element een  Verplicht in te vullen veld is. 

Klik op  Opslaan om de invulling van dit formulier element op te slaan.       

- Formulier element  Contactpersoon:

   

     

Via het formulier element  Contactpersoon worden de contactpersonen van dit adres opgehaald en/of kunnen contactpersonen worden toegevoegd. Dit formulier element is te gebruiken om bijvoorbeeld van contactgegevens te kunnen voorzien en/of te kunnen aanvullen. 

Wanneer er al contactpersonen bekend zijn passend bij het adres, worden deze contactpersonen in de app getoond. Waar gewenst kunnen contactgegevens worden aangevuld. Zijn er nog geen of nog niet alle contactpersonen bekend onder dit adres? Dan kunnen er contactpersonen worden toegevoegd. 

Bepaal of dat dit formulier element een  Verplicht in te vullen veld is. 

Klik op  Opslaan om de invulling van dit formulier element op te slaan. 

- Formulier element  Tekening:

  

    

In het formulier element  Tekening is een tekening te uploaden. Deze tekening wordt getoond in de app. Tijdens de opname kunnen er op de tekening markeringen = onderdelen pinnen worden aangebracht.

Geef het formulier element Tekening een  Label = omschrijving of vraag voor dit formulier element.

Upload de tekening via Upload een afbeelding. De tekening is te uploaden als JPEG of PNG bestand. 

Op de tekening kunnen markeringen = onderdelen pinnen worden aangebracht. Mogen er markeringen op de tekening worden aangebracht? Selecteer dan Onderdelen pinnen

Wanneer er op de tekening onderdelen gepind mogen worden, dienen  Opties = de voorgedefinieerde te pinnen onderdelen te worden omschreven. Te pinnen onderdelen kunnen worden toegevoegd door + Optie toevoegen

Bepaal of dat dit formulier element een Verplicht in te vullen veld is.   

Selecteer vervolgens of dat het voor de bewoner Toegestaan moet kunnen zijn om een opmerking bij de tekening te kunnen plaatsen.

Klik op  Opslaan om de invulling van dit formulier element op te slaan.  

- Formulier element Handtekening

Het formulier element Handtekening is te gebruiken om het ingevulde formulier te (laten) ondertekenen. 

Bepaal of dat dit formulier element een  Verplicht in te vullen veld is.   

5
Het opnameformulier naar wens samengesteld? Klik op Opslaan
6
Het opnameformulier is opgeslagen in de bibliotheek. 

Opnameformulier wijzigen

Opnameformulier(en) uit de bibliotheek wijzigen kan door naar de pagina Bibliotheek - Opname te gaan. 

LET OP! Je kunt deze module alleen gebruiken als deze module aan jouw licentie is toegevoegd.

LET OP!  Opnameformulier(en) wijzigen is alleen mogelijk als je hiertoe rechten hebt gekregen.

1
Klik op het opnameformulier die je wilt wijzigen.
2
Breng de nodige wijzigingen aan.

LET OP!  Aangebrachte wijzigen worden alleen aangebracht in de bibliotheek! Niet in het formulier die al in een project wordt gebruikt. 

3
Klik op Opslaan linksboven op de pagina.

Opnameformulier verwijderen

Wens je een opnameformulier uit de bibliotheek te verwijderen? Een opnameformulier kan worden verwijderd door naar de pagina Bibliotheek - Opname te gaan.

LET OP! Je kunt deze module alleen gebruiken als deze module aan jouw licentie is toegevoegd.

LET OP! Opnameformulier(en) verwijderen is alleen mogelijk als je hiertoe rechten hebt gekregen.
1
Klik op Bibliotheek - Opname. 
2
Selecteer het opnameformulier(en) die je wenst te verwijderen.
3
Indien je één of meerdere opnameformulieren geselecteerd hebt, wordt de knop Acties klikbaar.
4
Klik op de actie Verwijderen.
5
Er volgt ter controle de vraag of je zeker bent van het verwijderen van het opnameformulier(en). Kies hier voor Ja of Nee. Kies je voor Ja? Het opnameformulier(en) wordt direct uit het project verwijderd. De ingevulde formulieren zijn niet meer te bekijken.